Over

BBQ STONE CITY SMOKER

INSTRUCTIE  

Er zijn verschillende barbecuetechnieken; direct (grillen) en indirect. Bij directe barbecue ligt het voedsel direct boven de warmtebron. Bij indirecte barbecue is een kamer of kamers gereserveerd in de barbecue waar geen directe warmtebron aanwezig is. Dus naast ipv onder de producten veelal in een aparte brandbak.

Door de indirecte barbecuetechniek wordt er veel gezonder gebarbecued, voedsel zal minder snel aanbranden. Erg belangrijk is ook om je voedsel vooraf in te smeren met olie. De olie (en ook een marinade) beschermt het voedsel tegen aanbranden, wat er opnieuw voor zorgt dat barbecuen een stuk gezonder wordt.

De Amerikanen wisten dit al langer en hebben hier een bbq voor gemaakt wat beter bekend staat als een “smoker” .

Deze smokers beginnen langzamerhand steeds meer in beeld te komen en nu ook Europa te veroveren doordat het smoken een waar feest is waar je geen genoeg van kunt krijgen!

Karst Lindeboom is ondernemer en heeft  voor 13 jaar geleden wat kleine smederijtjes opgestart waar op maat gemaakte smokers met de hand worden vervaardigd. Deze smokers heten de “Bbq Stonecitysmokers” en staan voor kwaliteit en vakmanschap waar u jarenlang plezier van heeft! De smokers zijn geschikt ( afhankelijk van het type feest ) voor particulier, cateringbedrijven, restaurants, campings, clubs en slagers.

De laatste jaren worden er ook combinatie bbq s gemaakt met Afrikaanse Braais zodat ook de beleving van het vuur optimaal is.

Bij verhuur of koop wordt de werking indien nodig uitgelegd.

De smokers kunnen vanuit de basistypes naar uw wensen worden aangepast wanneer u een nieuwe wenst te kopen!

De onderstellen worden per bbq  gemaakt ( gecertificeerde lassen) en alles, ook de bbq van nieuw materiaal.

Het beste is om langs te komen zodat u ook kwaliteitsverschillen kunt waarnemen dan van een foto. Waardoor u uiteindelijk geen juiste inschatting kunt maken van het aan te schaffen type cq model.

We bezuinigen namelijk ook niet op materiaal omdat we liever gaan voor wat minder verdienen dan iets verkopen waar we ons zelf ook niet fijn bij voelen. P.s. In al die jaren komen we alleen maar blije mensen tegen en willen dat graag zo houden.

Let op; Er wordt op dit moment een poging gedaan om Stonecity te kopiëren dus originele Stonecitysmokers zijn alleen te controleren als de naam Karst Lindeboom ( en adres) hier aan gekoppeld is!

Er wordt op volgorde van binnenkomst gewerkt bij nieuwe opdrachten maar verkopen eigenlijk liever uit de bestaande voorraad. We produceren echter wel constant het grootste deel vh jaar maar hebben op deze wijze minder tijdsdruk omdat er in de zomer veelal gebracht en gehaald wordt.

Ook na  zomerperiodes kunnen  bbq s  direct geleverd worden welke enkele malen mee hebben gedraaid in de verhuur.

TIPS & INSTRUCTIE  

Houtsoorten en vuur maken:

Je kunt met vele soorten hout roken. Over het algemeen wordt er met beuk en eik gerookt. Maar je kunt ook eens met jeneverbes, appelboom, berk en andere soorten roken. Natuurlijk geen geverfd hout, vruchtenhout ruikt lekker, beukenhout dringt goed tot de vis door, veel bast geeft een scherpere rooksmaak. De smoker dient zeker  een uur of meer van tevoren worden aangestoken om op temperatuur te komen en men wat minder rook wil genereren waardoor sommige producten zoals rauwe hamburgers een wat te scherpe smaak zouden kunnen krijgen. Al met al, ga eens experimenteren met diverse soorten hout. En dat maakt het roken nou juist zo leuk!

Uitleg en Werking

BBQ STONE CITY SMOKER

UITLEG & WERKING SMOKER 

Het barbecueën neemt steeds grotere vormen aan de laatste jaren en is steeds populairder aan het worden. Door het internet krijgen we steeds meer inzicht op kookgewoontes van andere culturen en nemen overal het beste van om zelf te gebruiken.

Zo hebben we sinds enige jaren de buitenkeuken en de nieuwe trend voor de komende jaren is het roken van vlees, vis, groente en vegetarische producten.

Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen of te leggen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofu, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).

Het roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de bijzonder lekkere rooksmaak. Nog een voordeel is dat de bereiding erg gezond is in tegenstelling tot het bbqen van vlees direct boven het vuur waarbij schadelijke stoffen kunnen vrijkomen door het te lang op het vuur laten liggen van het produkt.

Voor het stoken wordt er gebruik gemaakt van diverse soorten hout waarbij smaken ook verschillen.

Voorkeur gaat uit naar harde houtsoorten vanwege de langere brandduur zoals eiken/beuken/hickory en verder allerlei fruitboomsoorten zoals appel en perenhout etc.

Extra smaak aan de rook, kan worden bereikt door mee branden van rookkruiden, jeneverbessen, notensoorten, gedroogde citroenmelisse / munt / tijm enz. en wat je verder maar bedenken kunt, echter: verwacht er niet te veel van: het gaat om de rooksmaak en de smaak van het gerecht zelf, de rest is meestal alleen maar aroma.

Succes en veel plezier met het roken.