Over Stone City Smoker

Over

BBQ Stone City Smoker

INSTRUCTIE  

Het barbecuen neemt steeds grotere vormen aan de laatste jaren en is steeds populairder aan het worden. Door het internet krijgen we steeds meer inzicht op kookgewoontes van andere culturen en nemen overal het beste van om zelf te gebruiken.
Zo hebben we sinds enige jaren de buitenkeuken en de nieuwe trend voor de komende jaren is het roken van vlees en vis.
Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofu, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).
Het roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de bijzonder lekkere rooksmaak. Nog een voordeel is dat de bereiding erg gezond is in tegenstelling tot het bbqen van vlees direct boven het vuur waarbij schadelijke stoffen kunnen vrijkomen door het te lang op het vuur laten liggen van het produkt.

Aanmaken met een paar lucifers of brander, door kleine houtjes te breken in de brandbak en aan te steken, de trek van de smoker het verdere werk laten doen, eventueel een beetje bijblazen.

Extra smaak aan de rook, kan worden bereikt door meebranden van rookkruiden, jeneverbessen, notensoorten, gedroogde citroenmelisse / munt / tijm enz. en wat je verder maar bedenken kunt, echter: verwacht er niet te veel van: het gaat om de rooksmaak en de smaak van het gerecht zelf, de rest is meestal alleen maar aroma.

Met houtskool/kokosbriketten/kolen hebt u minder optische rook ( denk aan de buren). Ook de wind in de gaten houden ivm de trek. Zonodig bijdraaien.

Succes en veel plezier met het roken.

 

TIPS & INSTRUCTIE  

Houtsoorten en vuur maken:
Je kunt met vele soorten hout roken. Over het algemeen wordt er met beuk en eik gerookt. Maar je kunt ook eens met jeneverbes, appelboom, berk en andere soorten roken. Natuurlijk geen geverfd hout, vruchtenhout ruikt lekker, beukenhout dringt goed tot de vis door, veel bast geeft een scherpere rooksmaak. Al met al, ga eens expirimenteren met diverse soorten hout. En dat maakt het roken nou juist zo leuk!

 

uitleg

Uitleg en Werking

BBQ Stone City Smoker

UITLEG & WERKING SMOKER 

Er zijn verschillende barbecuetechnieken; direct (grillen) en indirect. Bij directe barbecue ligt het voedsel direct boven de warmtebron. Bij indirecte barbecue is een kamer gereserveerd in de barbecue waar geen directe warmtebron aanwezig is. Deze is vaak boven de warmtebron gesitueerd, waardoor deze wordt verwarmd. Indien het voedsel in deze kamer wordt geplaatst is er sprake van indirecte barbecue.
Door de indirecte barbecuetechniek wordt er veel gezonder gebarbecued, voedsel zal minder snel aanbranden. Erg belangrijk is ook om je voedsel vooraf in te smeren met olie. De olie (en ook een marinade) beschermt het voedsel tegen aanbranden, wat er opnieuw voor zorgt dat barbecuen een stuk gezonder wordt.
De Amerikanen wisten dit al langer en hebben hier een bbq voor gemaakt wat beter bekend staat als een “smoker” of ook wel Oklahomasmoker genoemd.
Deze smokers beginnen langzamerhand steeds meer in beeld te komen en nu ook Europa te veroveren doordat het smoken een waar feest is waar je geen genoeg van kunt krijgen!
Karst Lindeboom is ondernemer en heeft wat kleine smederijtjes opgestart waar op maat gemaakte smokers met de hand worden vervaardigd. Deze smokers heten de “Bbq Stonecitysmokers” en staan voor kwaliteit en vakmanschap waar u jarenlang plezier van hebt! De smokers zijn geschikt voor particulier, cateringbedrijven, restaurants, campings, clubs en slagers.
De smokers kunnen uit voorraad worden geleverd maar ook in overleg met uw  wensen worden gemaakt!
 
Het hiernaast staande is van toepassing op de niet ambachtelijke smokers voor thuisgebruik. Het is verstandig om deze instructie en procedure te lezen en op te volgen, voordat u gebruik gaat maken van deze smokers  Hierdoor zal de lak inbranden en kunt u uw aanwinst langer mooi en geconserveerd houden. De lak zal gedurende dit proces inbranden, harden en hitte bestendig worden. Bij directe ingebruikname kan de lak afbladderen en verschroeien. U kunt dan ook geen aanspraak maken op garantie. Verder is het ook een normaal verschijnsel (ook bij de ambachtelijke ) dat de brandbak na een tijdje wat bruin wordt en u dit weer mooi kunt krijgen door af en toe wat bij te spuiten ( spuitbusje € 6,-) als u dit nodig vindt.

TIPS & TRICKS  

1) Plaats na gebruik uw smoker, barbecue droog weg en dek deze af door middel van een bescherm hoes.

2) Neem voor de 21” smoker maximaal 3 kg. houtskool (geen briketten). Zorg er voor dat de kolen geen enkel contact maken met de buitenkant,
-wanden en deze dus alleen in het middenvan het rooster liggen. Voor de 17” barbecue smoker gebruikt u 2 tot 2,5 kg. houtskool en de 13 inch plusm.1,5 kg.

3) Steek de houtskool aan met bijv. eierendoosjes of aanmaakblokjes. GEBRUIK NOOIT BENZINE OF PETROLEUM! Denk eraan dat petroleumhoudende stoffen de smaak van uw product kunnen beïnvloeden. Let op! Houd bij het aansteken voldoende afstand i.v.m. aanmaakvloeistoffen die explosief kunnen ontbranden!

4) Laat dit rustig ontbranden en als het eenmaal gloeit tot het punt dat er een grijze aslaag over de kolen zichtbaar is, sluit dan de brandklep en regel je de temperatuur met het luchtrooster en de schoorsteenklep. Dan laat men het geheel rustig branden voor de duur van 3 uur.

5) Laat de barbecue smoker branden op een temperatuur van 120 graden voor de duur van 2 uur. Dit regelt u met de luchtschuif en de rookschoorsteen. Indien nodig voegt u mondjesmaat wat kolen toe.

6) Na 2 uur voegt u, indien nodig nog wat kolen toe of een blok hout en stookt u de temperatuur op tot 200 graden voor de duur van minimaal één uur.

7) Nu is de barbecue smoker of klaar voor gebruik. Er zal tijdens het inbranden sprake zijn van een onaangename lucht die na het inbranden volledig verdwenen zal zijn.

8) Het schoonmaken van de roosters mag niet met een staalborstel/staalfix etc plaatsvinden maar wel met een ontvetter en schuurspons of in de vaatwasser.