Over Stone City Smoker

Over

BBQ Stone City Smoker

INSTRUCTIE  

Het barbecuen neemt steeds grotere vormen aan de laatste jaren en is steeds populairder aan het worden. Door het internet krijgen we steeds meer inzicht op kookgewoontes van andere culturen en nemen overal het beste van om zelf te gebruiken.
Zo hebben we sinds enige jaren de buitenkeuken en de nieuwe trend voor de komende jaren is het roken van vlees en vis.
Roken is het bewerken van voedsel door het in rook van smeulend hout te hangen. Niet alleen vis en vlees wordt gerookt; het proces wordt ook gebruikt om rooksmaak te geven aan kaas, groente, tofu, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).
Het roken is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren. Vis en vlees werden vroeger niet zozeer voor de smaak gerookt, maar om het voedsel langer te kunnen bewaren. Tegenwoordig gebeurt het vooral voor de bijzonder lekkere rooksmaak. Nog een voordeel is dat de bereiding erg gezond is in tegenstelling tot het bbqen van vlees direct boven het vuur waarbij schadelijke stoffen kunnen vrijkomen door het te lang op het vuur laten liggen van het produkt.

Aanmaken met een paar lucifers of brander, door kleine houtjes te breken in de brandbak en aan te steken, de trek van de smoker het verdere werk laten doen, eventueel een beetje bijblazen.

Extra smaak aan de rook, kan worden bereikt door meebranden van rookkruiden, jeneverbessen, notensoorten, gedroogde citroenmelisse / munt / tijm enz. en wat je verder maar bedenken kunt, echter: verwacht er niet te veel van: het gaat om de rooksmaak en de smaak van het gerecht zelf, de rest is meestal alleen maar aroma.

Met houtskool/kokosbriketten/kolen hebt u minder optische rook ( denk aan de buren). Ook de wind in de gaten houden ivm de trek. Zonodig bijdraaien.

Succes en veel plezier met het roken.

 

TIPS & INSTRUCTIE  

Houtsoorten en vuur maken:
Je kunt met vele soorten hout roken. Over het algemeen wordt er met beuk en eik gerookt. Maar je kunt ook eens met jeneverbes, appelboom, berk en andere soorten roken. Natuurlijk geen geverfd hout, vruchtenhout ruikt lekker, beukenhout dringt goed tot de vis door, veel bast geeft een scherpere rooksmaak. Al met al, ga eens expirimenteren met diverse soorten hout. En dat maakt het roken nou juist zo leuk!

 

uitleg

Uitleg en Werking

BBQ Stone City Smoker

UITLEG & WERKING SMOKER 

Er zijn verschillende barbecuetechnieken; direct (grillen) en indirect. Bij directe barbecue ligt het voedsel direct boven de warmtebron. Bij indirecte barbecue is een kamer gereserveerd in de barbecue waar geen directe warmtebron aanwezig is. Deze is vaak boven de warmtebron gesitueerd, waardoor deze wordt verwarmd. Indien het voedsel in deze kamer wordt geplaatst is er sprake van indirecte barbecue.
Door de indirecte barbecuetechniek wordt er veel gezonder gebarbecued, voedsel zal minder snel aanbranden. Erg belangrijk is ook om je voedsel vooraf in te smeren met olie. De olie (en ook een marinade) beschermt het voedsel tegen aanbranden, wat er opnieuw voor zorgt dat barbecuen een stuk gezonder wordt.
De Amerikanen wisten dit al langer en hebben hier een bbq voor gemaakt wat beter bekend staat als een “smoker” of ook wel Oklahomasmoker genoemd.
Deze smokers beginnen langzamerhand steeds meer in beeld te komen en nu ook Europa te veroveren doordat het smoken een waar feest is waar je geen genoeg van kunt krijgen!
Karst Lindeboom is ondernemer en heeft wat kleine smederijtjes opgestart waar op maat gemaakte smokers met de hand worden vervaardigd. Deze smokers heten de “Bbq Stonecitysmokers” en staan voor kwaliteit en vakmanschap waar u jarenlang plezier van hebt! De smokers zijn geschikt voor particulier, cateringbedrijven, restaurants, campings, clubs en slagers.

Bij verhuur of koop wordt de werking indien nodig uitgelegd.

De smokers kunnen vanuit de basistypes naar uw wensen worden aangepast wanneer u een nieuwe wenst te kopen!
Er wordt op volgorde van binnenkomst gewerkt.
Na de zomerperiode kunnen ook bbq s  direct geleverd worden.
Het beste is om te komen kijken zodat u de kwaliteit van de gemaakte bbq s van dichtbij ziet en proeft zodat u dan ook weet waar we over praten.

TIPS & TRICKS